Nieuwe groep Contactbreuk rond ouderverstoting

08 december 2016

Begeleiding van Trefpunt Zelfhulp bij opstart lotgenotengroep

Trefpunt Zelfhulp helpt in de zoektocht naar lotgenoten. Soms bestaat er (nog) geen groep voor een specifiek probleem. Dan kan je overwegen om zelf met een groep te beginnen. Zo zal de groep Contactbreuk rond ouderverstoting begin februari 2017 voor de eerste keer samenkomen.

Hulpvraag

In mei 2016 ontvingen we de hulpvraag van een mevrouw die graag een groep wou oprichten rond het thema 'ouderverstoting'. Meer specifiek wou ze  volwassen lotgenoten samenbrengen die als kind of jongere het contact met een ouder verbroken hebben n.a.v. een vechtscheiding. Tijdens een telefoongesprek zette ze haar plannen uiteen. Wij legden uit hoe Trefpunt Zelfhulp haar kon begeleiden bij de opstart van een lotgenotengroep .

Startpakket

Na dit eerste telefoongesprek stuurden we haar een informatief startpakket toe. Deze bundel bevat een document dat de mogelijke stappen schetst bij het oprichten van een zelfhulpgroep, een infofiche met 10 tips om een groep op te starten en een checklist die je helpt om stil te staan bij je ideeën en die te verhelderen.

Vergadering bij Trefpunt Zelfhulp

Daarna volgde een meeting bij Trefpunt Zelfhulp. We zaten rond de tafel om haar plannen te schetsen en haar noden en wensen in kaart te brengen. In de e-mails die erna volgden, dachten we samen na over een goede start voor het initiatief en de bekendmaking ervan.

Eerste bijeenkomst op de planning

Enkele maanden na haar initiële hulpvraag staat een nieuwe lotgenotengroep in de startblokken. Op donderdag 2 februari 2017 organiseert ze een eerste samenkomst voor volwassen lotgenoten na contactbreuk tussen ouder en kind.

Meer info?

> Graag iets meer weten over dit initiatief of over onze werkwijze? Neem vrijblijvend contact op met Siel Pirard, medewerkster ‘Begeleiding, ondersteuning en vorming’.

> Heb je zelf plannen om een lotgenotengroep op te richten? Trefpunt Zelfhulp denkt samen met jou na over de gepaste aanpak. We geven je tips en moedigen je aan, zodat je zelfzeker én zelfstandig aan de slag kan.